Dato: 24.04.2014

Opskriften på online succes for virksomheder

Det er vigtigt, at din virksomhed er tilstede online, for det er dér, dine kunder befinder sig og forventer også at kunne finde dig. Hvis du ikke investerer lidt energi i at blive synlig på nettet, så vil du med garanti gå glip af en god forretning. Men hvor omfattende er din online tilstedeværelse, og hvad kan du selv gøre for at få succes? Det kigger vi nærmere på i dette blogpost, hvor vi gennemgår de vigtigste huskeregler, som er gældende for alt hvad du gør i virksomhedens navn online.

Din forretning online er kompleks


I det store hele består din virksomheds online tilstedeværelse af alt det indhold på nettet, som omhandler forretningen. De primære kanaler her er:

  • Hjemmeside
  • Blog
  • Nyhedsbreve og e-mail kampagner
  • Bannerannoncer og anden reklame
  • Sociale profiler (fx på Facebook og LinkedIn)
  • Onlineindhold som videoer, fotos og tekst, der vedrører virksomheden
  • Og alt det andre siger om virksomheden på nettet

Mange vil nok mene, at det er lettest at bruge virksomhedens hjemmeside til at kommunikere, for her er står virksomheden alene som afsender og har fuld kontrol over indhold og design. Men for de fleste er det ikke længere tilstrækkeligt kun at have en hjemmeside.

Kunderne forventer også at kunne finde og kommunikere med virksomheden på fx Facebook eller via mail. De vil også gerne kunne finde virksomheden på Eniro eller læse en anmeldelse om produkterne på AOK eller Trustpilot og høre, hvad andre har sagt om virksomhedens services. Så hvis virksomheden ikke allerede har en profil på fx Facebook eller er oprettet på Google Places, kan du risikere, at eksisterende og potentielle kunder har forsøgt at finde virksomheden via de kanaler uden held, eller at de selv har genereret indhold om virksomheden, som måske ikke er hensigtsmæssig.

Med andre ord: Hvis du ikke er tilstede hvor dine kunder søger efter dig, kan det betyde, at du mister salg, og at du mister kontrollen over din tilstedeværelse online. Så gør dig selv en tjeneste og undersøg, hvor dine kunder forventer at finde dig online, og hvad de forventer af dig. Du kan eksempelvis gøre det ved at spørge dem direkte når du er i kontakt med dem, ved at udsende et spørgeskema (fx via www.surveymonkey.com) eller via dit nyhedsbrev. Det vil med garanti komme din forretning til gode da du får et bedre billede af, hvem dine kunder er og hvilke behov de har, som din virksomhed kan dække.

Opskriften til online succes i 6 trin


Uanset hvor din forretning er repræsenteret online, så er der nogle generelle huskeregler, som du bør følge for at optimere din tilstedeværelse på alle onlinekanaler.

1) Vær professionel

Vær altid opmærksom på, at dét du lægger op på nettet via fx din hjemmeside eller Facebookside er fejlfrit og i tråd med din virksomhedsstrategi og brandværdier. Og når du besvarer spørgsmål på fx sociale medier eller i offentlige forums er det mindst lige så vigtigt at huske, at al kommunikation repræsenterer virksomheden og dens værdier, så sørg for at den er skarp og troværdig.

2) Brugervenligheden skal være i top

Sørg for at din hjemmeside, og andre platforme hvor du selv kan styre layoutet (fx en blog, artikler, nyhedsbreve, webshop), er så nemme at navigere rundt på som muligt. Gør det let for de besøgende hurtigt at finde, hvad de leder efter, for de bliver hurtigt utålmodige og kan let blive fristet til at forlade din side. Fokuser især på, at dine kontakt-, virksomheds- og produktinformationer er let tilgængelige på din hjemmeside.

En vigtig pointe at bemærke her er også, at din hjemmeside skal være tilpasset mobile brugeres behov. Læs mere om hvordan du tilpasser din side til alle skærmstørrelser med responsive design.

3) Vær dér hvor din målgruppe er

Der er ingen grund til at have en profil på Twitter, hvis din målgruppe ikke bruger Twitter - også selv om det er ”trendy”! Det samme gælder for alle andre onlinekanaler: Spild ikke din tid på at være tilstede i forums på nettet, hvor der er minimal chance for at ramme din målgruppe. Det er ofte spild af tid. Du bør i stedet stræbe efter at være tilstede, hvor dine kunder befinder sig, så du kan eksponere dem for dine produkter og services og øge muligheden for salg.

For nogle giver det mening kun at have en hjemmeside og måske en Google Places profil, hvis deres målgruppe fx ikke er specielt aktive online. For andre giver det måske mening at være på 5 forskellige sociale medier samt at udsende et ugentligt nyhedsbrev og at have en blog, hvis deres kunder er meget aktive online.

Selvfølgelig er det en fin balance man som virksomhed skal finde (især hvis man er få medarbejdere og har få ressourcer til rådighed), men husk på at mange online kanaler er gratis at bruge (Facebook, LinkedIn, Pinterest, Google Places etc.) og derfor ikke belaster budgettet i andet end tid. Så det er forsøget værd, hvis du ikke allerede har kastet dig ud i det. 

4) Kommuniker med dine kunder

Internettet handler i høj grad om kommunikation med vægt på dialog. Det kan du som virksomhed udnytte ved at gøre dine kontaktinformationer lette at finde på dine egne kanaler og tale med eksisterende og potentielle kunder.

Vær også opmærksom på hvad dine kunder skriver om dig andre steder på nettet (fx Trustpilot og AOK) og vær klar til at gå i dialog med kunderne, hvis det giver mening. Det ser eksempelvis altid bedre ud, at du har kommenteret på kritiske kommentarer frem for slet ikke at reagere. Dine kunder forventer nemlig at få svar fra dig, og det skaber tillid til virksomheden og dine produkter, at du viser at du er opmærksom på, hvad de siger om dig, og at du "tør" gå i dialog med dem.

5) Hold dine kunder opdaterede

Sørg for at dine kontaktinformationer, åbningstider, produktsortiment mv.  altid er opdaterede, så dine kunder ikke bliver misinformerede og skuffede efter et besøg til fx din hjemmeside. Det er også vigtigt, at du holder dine kunder opdaterede jævnligt på sociale medier for at holde dem interesserede i dine produkter og din virksomhed. Hvis kunderne ikke hører noget fra dig i noget tid, men meget fra konkurrenterne, er der risiko for, at du bliver de kunder fattigere.

Dertil vil du øge din chance for at blive fundet i Google’s søgeresultater, hvis du jævnligt opdaterer din hjemmesides indhold, så det er relevant for dine besøgende, samt deler dit indhold på de sociale medier (fx hvis du har en nyhedsside eller har fået nye produkter som du har lagt op på hjemmesiden), for så du øger din hjemmesidetrafik! 

Så alt i alt: Sørg for at opdatere dine kanaler jævnligt, dog ikke så meget at det irriterer eller forvirrer dine kunder.

6) Skab værdi for kunderne

Der er hård konkurrence om kundernes gunst, for vi alle bliver bombarderet med reklamer og budskaber fra diverse virksomheder dagligt. For virksomhederne gælder det derfor om at skille sig ud fra mængden. Kunderne ved godt, at de er i høj kurs, og at virksomhederne ofte må slås om dem, så de er ikke blege for at forvente mere og mere. Med andre ord er kunderne blevet mere krævende – de vil ikke kun have gode produkter, de vil også have værdi.

Derfor er nøglen til succes online kort fortalt at skabe værdi for dine kunder på alle tænkelige måder. Men hvad er værdi, ud over at være et meget uhåndgribeligt begreb? Det kan eksempelvis være at udsende relevante nyheder, som vil interessere kunderne, fortælle om nye produkter, give tips til vedligeholdelse af produkterne, gode tilbud og hvad du ellers selv mener, kunne være relevant for dem. Nøglen er at forstår dine kunders behov så du kan give dem onlineindhold, som de kan bruge, og som samtidig er tiltalende for potentielle kunder, så forretningen kan gro.

Få specifikke tips til hjemmesiden, Facebook og Google Places

I dette indlæg har vi fokuseret på de basale og generelle elementer, der hjælper dig til at styrke din virksomheds online tilstedeværelse. Man kan dog gå meget ned i detaljen med hver enkelt kanal, og du kan finde hjælp til disse mere specifikke forbedringer andre steder på bloggen: