Få styr på Facebooks konkurrenceregler og bliv klar til december

Dato: 25.11.2014

Facebook-konkurrencer

Regler, inspiration og gode råd

Julen nærmer sig så småt, og det betyder at vi igen snart vil se en masse konkurrencer på Facebook fra virksomheder, som gerne vil sprede juleglæde med nogle gode tilbud og præmier. Hvis du har planer om at afholde din egen Facebook-konkurrence, er der dog en del regler, du skal overholde, hvis du vil undgå at få lukket din konkurrence eller Facebookside ned.

I dette blogindlæg kan du få et overblik over de gældende regler for Facebook-konkurrencer i 2014 og få inspiration til hvilken type konkurrence, du selv kan afholde. Du får gode tips til, hvordan du kan bruge konkurrencer til at øge trafikken til din hjemmeside og få nye kunder i butikken. Lær også hvordan du selv kan lave en julekalender på din hjemmeside med mono!

Facebook's regler og hvorfor du skal følge dem


I de første mange år af Facebooks levetid blev det kun brugt som et socialt netværk, hvor private kunne kommunikere med hinanden. I de seneste 3-4 år har virksomheder dog også kunne oprette Facebooksider og bruge disse til markedsføring, og antallet af firmasider vokser dagligt. Det betyder, at kampen om brugernes opmærksomhed er blevet hård, og det har blandt andet medført den stigende brug af konkurrencer på Facebook.

Facebook har løbende indført en række regler for, hvordan konkurrencer må afholdes for at sikre, at virksomhederne ikke udnytter konkurrencerne til at få "falske" likes og irritere de private brugere med unødvendigt mange opslag og beskeder. I 2009 kom den første udgave af disse regler, som Facebook kaldte "Promotion Guidelines". Disse regler viste sig dog at være for svære at forstå for virksomhederne, som overtrådte reglerne i så stor stil, at Facebook ikke kunne følge med. Derfor blev reglerne lempet i 2013, så de blev nemmere at forstå.

OBS!

Hvis du ikke overholder reglerne har Facebook ret til at lukke din Facebookside ned. De har også ret til at slette alle tilhørende konti, hvilket altså også omfatter din personlige Facebookprofil! Så sørg for at følge reglerne, hvis du vil være sikker på at undgå at din konkurrence - og endnu værre din Facebookside - bliver lukket permanent ned.

Se de gældende regler for Facebook-konkurrencer herunder.

Du må IKKE

 • Kræve delinger af opslag på deltagernes eller andres tidslinjer
 • Forbinde Facebook med din konkurrence på nogen måde
 • Overtræde de gældende regler for markedsføring i dit land 
 • Kræve at deltagerne tagger sig selv eller venner på et billede eller i en kommentar
 • Fra og med november 2014 må du ikke bruge like-gates (fan gating), hvor deltagerne skal synes godt om en side for at deltage

Du må Gerne

 • Kræve likes på dit konkurrenceopslag
 • Kræve kommentarer i dit opslag
 • Henvende dig til vinderne direkte i opslagets kommentartråd
 • Bruge en ekstern applikation til at udskrive konkurrencen
 • Dele dit Facebookopslag flere gange i konkurrenceperioden for at øge muligheden for at så mange af dine følgere ser opslaget som muligt

Inspiration og eksempler

Nu har du styr på reglerne, men har du også styr på, hvordan din konkurrence skal udformes? Vi har herunder samlet et par eksempler på forskellige typer af Facebook-konkurrencer, som kan inspirere dig til at få en god ide til din egen konkurrence.
 

Lodtrækning
Dette er nok en af de mest kendte former for konkurrencer på Facebook, da det er nemt for virksomheder at lave en lodtrækning, og nemt for deres målgrupper at deltage i den. Du kan med en lodtrækning fx sætte fokus på et nyt produkt i dit sortiment og dermed få værdifuld feedback på, hvor stor interessen omkring produktet er hos din målgruppe.

 • Sådan kan du gøre: Upload et billede med et link til din produktside eller webshop med en tekst, eksempelvis: "Din mening er vigtig for os! Vi udlover derfor vores nyeste vinterjakke til to heldige, der blot svarer på om de bedst kan lide jakken i Blå eller Rød". Derved får du feedback på hvad din målgruppe foretrækker og hvor du sandsynligvis kan forvente mest salg.
   

​Gættekonkurrence/Quiz
Du kan også udfordre din målgruppe mere ved at afholde en god gammeldags gættekonkurrence. Her kan du også sætte fokus på et produkt eller en service og få deltagerne til at reflektere over fx hvornår du lancerede et nyt produkt, eller hvor meget et produkt koster med dit seneste tilbud. På den måde sikrer du et øget kendskabet til din virksomhed, dit produkt eller dit tilbud.

 • Eksempel: Han Herred Dyrlæge lagde et røntgenbillede ud af en gravid hund, hvor man skulle gætte hvor mange hvalpe der gæmte sig i maven (Se det her). En rigtig positiv og underholdende måde at skabe engagement omkring dyrlægens arbejde.
   

Fotokonkurrence
Med en fotokonkurrence kan du nemt engagere både dine følgere og deres netværk ved at udlove en præmie til de billeder, der har fået flest "synes godt om". Fotokonkurrencer er især populære hos virksomheder som forhandler produkter eller services som enten associeres med noget "likable" (rejser, børn, mad, forkælelsesprodukter, dyr mv.), da det her ofte er nemmere at få folk til at synes godt om et billede.

 • Sådan kan du gøre: Bed din målgruppe om at indsende billeder til dig, hvor de interagerer med dine produkter eller services, så du kan lægge dem op på din Facebookside så alle dine fans (og deres netværk) kan se dem. På den måde kan deltagerne sprede kendskabet til din virksomhed ved at få deres personlige netværk til at stemme på dem, så de også bliver opmærksomme på dine services.
 • Eksempel: Facebooksiden for Storebælt afholdt sidste år en konkurrence, hvor man skulle indsende et billede til Storebælt som havde forbindelse til en tur over broen. De blev så lagt op i et album på siden som var offentligt tilgælgelig så alle havde mulighed for at stemme (Se den her).

Julekalender
Mange virksomheder vælger at have en julekalender i løbet af december, hvor de enten dagligt eller hver søndag i advent udlover en præmie via lodtrækning eller giver et godt tilbud "bag ved dagens låge".

 • Sådan kan du gøre: Hvis du har afsat penge i budgettet til en konkurrence, kan du få et bureau til at udforme en professionel julekalender til dig, som du kan se et eksempel på her. Du kan selvfølgelig også lade din egen kreativitet tage over og selv stå for at poste tilbud, quizspørgsmål eller lave lodtrækninger i december på Facebook, så det giver mening for dit budget og din tid. Du kan også selv lave en kalender på din hjemmeside - læs mere om hvordan du gør sidst i denne artikel!

En julekalender er en oplagt måde at indsamle relevante kundedata som fx e-mail, navn og adresse på både eksisterende og potentielle kunder ved fx at få dem til at udfylde et spørgeskema, en tilmeldingsformular eller andet for at deltage i din konkurrence. Så selv om det kræver mange ressourcer at lave en konkurrence, så kan det være pengene værd i sidste ende hvis du formår at konvertere deltagerne til kunder!

Gode råd

Herunder har vi samlet nogle gode råd, som du kan overveje når du udformer din Facebook konkurrence.

1) Gør det nemt at deltage


Vil du gerne have mange deltagere til din konkurrence? Så sørg for at det ikke kræver så meget af din målgruppe at deltage. Vi har desværre alle en tendens til at være lidt travle eller dovne, så hvis din præmie er for lille eller besværet ved at deltage for stort, så er det ikke sikkert, at din målgruppe gider eller har tid til at deltage.

TIP!

Når du planlægger din konkurrence, bør du sørge for, at deltagerne skal igennem så få klik og handlinger som muligt. Der er også en tendens til, at jo bedre præmien er eller jo større chance der er for at vinde, jo mere tid og jo flere kundedata er deltagerne villige til at investere i konkurrencen. Så overvej om det er værd at sætte en rigtig god præmie på højkant!

2) Udlov en relevant præmie og få relevante deltagere


Din præmie skal være god, men det er også vigtigt, at præmien har relevans for din virksomhed. I hvert fald hvis du har planer om at gøre dine deltagere til fremtidige kunder.

Mange konkurrencer udlover ipads, rejser og gavekort som præmier og får derved mange deltagere til deres konkurrencer, da dette er noget de fleste gerne vil have. Men hvis deltagerne kun deltager for præmiens skyld, har de sandsynligvis lille eller ingen interesse i din virksomheds produkter og services. Derfor vil de sandsynligvis stoppe med at følge virksomheden efter konkurrencen er slut eller ignorere eller skjule dine opslag, når de ser dem i deres nyhedsstrøm, hvilket har en negativ effekt på dine Facebookopslag!

TIP!

Brug dine egne produkter og services som præmier. Er du frisør kan dette fx være en gratis klipning, ejer du en cafe kan det være en gratis frokost for to osv. Se her et eksempel fra SAXO.com. På den måde sikrer du, at dem der deltager i konkurrencen reelt set også er interesserede i dine produkter, og så er det langt større chance for at du kan få nye kunder i butikken når konkurrencen engang er slut! 

3) Sæt en rimelig tidsramme


For at få flest muligt til at tilmelde sig din konkurrence, bør du være meget opmærksom på hvor længe den skal løbe. Det afhænger meget af hvor god din præmie er, om du målretter dig eksisterende eller nye følgere, og hvor meget det kræver at deltage. 

Jo mere din konkurrence kræver af deltagerne, jo længere tid skal du overveje at give dem så de har en reel chance for at deltage. Hvis du fx har en tegnekonkurrence hvor du målretter dig både eksisterende og nye følgere, skal deltagerne først blive opmærksomme på konkurrencen, så skal de finde tiden til at tegne, herefter udføre tegningen, og til slut indsende den til dig. Her vil 2-4 uger være passende så du kan nå bredt ud og give alle en mulighed for at være med.

Målretter du dig eksisterende følgere og skal deltagerne blot klikke på et link, skrive deres navn eller besvare et spørgsmål, kan konkurrencen sagtens vare et par dage eller en uges tid. 

4) Integrér konkurrencen med din hjemmeside


Sidst men ikke mindst kan det være en rigtig god ide at bruge din Facebookkonkurrence til at skabe trafik på din hjemmeside. Dette kan nemlig forbedre din SEO og skabe større opmærksomhed omkring din virksomhed og dine produkter hos både eksisterende og potentielle kunder. Der er mange måder at gøre det på, og det er kun din egen fantasi der sætter grænser for mulighederne!

Du bør dog gøre dig tanker om at konstruere en specifik konkurrence-landingsside, som er specielt designet og optimeret til formålet. Det kan være at din konkurrence går ud på at man skal tilmelde sig med navn og e-mail for at deltage i lodtrækningen om en præmie. I så fald bør din landingsside indeholde en formular deltagerne kan udfylde samt yderligere information om konkurrencen (betingelser, varighed, hvem der kan deltage osv.). Så kan du bruge Facebook til at informere dine følgere om konkurrencen og lede dem direkte til landingssiden.

Derudover (og det er her det bliver mere interessant) kan du bruge landingssiden til at skabe opmærksomhed omkring et nyt produkt, et godt tilbud, eller din webshop - hvad end der giver mening for din forretning.

Julekalender med mono

Som et allersidste tip vil vi fremhæve, at du kan lave en julekalender på din hjemmeside med mono som et gratis alternativ til marketingbureauernes løsninger. Her er et forslag til, hvordan du kan gribe det an:
 

1. Opret en ny side på din hjemmeside

2.  Giv siden en passende sidetitel fx "Julekalender 2014" samt en passende URL og beskrivelse. Evt. kan du vælge et baggrundsbillede eller en baggrundsgrafik med god stemning.

3.  Indsæt 6 billed- og tekstmoduler med 4 kolonner, så du ender med 24 "kalenderlåger" på siden (hvis du bruger D4 responsive design anbefaler vi modulet i fuldbredde med 4 kolonner, da du her kan lege med modulernes baggrundsfarver).

4. Indsæt 24 billeder, som alle viser nummer 1-24. Hvis du ikke har et billedredigeringsprogram kan du let google dig frem til billeder med numre som kan bruges, og ellers er det op til din indre designer at kreere nogle flotte låger i dit billedredigeringsprogram.

5. Reklamér for din julekalender på din Facebookside og evt. også på din hjemmesides forside og i dit nyhedsbrev (begynd allerede i november for at skabe opmærksomhed) for at få så mange besøgende til siden som muligt.

6. Hver dag i december skifter du dagens låge ud med fx et billede af et godt tilbud, som kun gælder den dag, et nyt produkt, en glad hilsen eller hvad du ellers kunne finde på, som de besøgende til julekalendersiden kan få glæde af. 

7. Hver dag kan du linke til julekalendersiden på din Facebookside og annoncere dagens overraskelse for at gøre dine følgere (og deres netværk) opmærksom på julekalenderen

8. Hvis du vil gøre julekalenderen til en decideret konkurrence, kan du i stedet afholde daglige lodtrækninger ved at få dine Facebook-følgere til at synes godt om dagens præmie, hvor du efterfølgende trækker lod blandt dem der har liket. Dette kræver mere tid fra dig, men kan også gøre det sjovere at deltage for din målgruppe.


Dette er et eksempel på den simple udgave. Du kan også gøre det endnu simplere ved at lave en adventskalender, hvor du så kun skal bruge 4 låger i alt.

Julekalender 2014

1 kommentar(er)

Skriv gerne en kommentar eller et spørgsmål - Klik her!

2015.10.06 Skrevet af Crocca Brugskunst
Jeg står og skal igang med at skabe lidt julestemning på min webshop www.crocca.dk. Og så ser jeg denne inspirerende artikel. Super inspiration til at skabe lidt opmærksomhed omkring min brugskunst webshop. Tak for det. Mvh. Christa, Crocca Brugskunst