SEO for begyndere

Dato: 30.04.2014

SEO for begyndere

Søgemaskineoptimering (SEO) er et begreb, alle hjemmesideejere bør kende og lære at bruge, hvis de stiler efter at blive placeret i toppen af søgeresultaterne hos fx Google, Yahoo og Bing. SEO er dog ikke helt lige til at blive ekspert i, for reglerne for god SEO ændrer sig løbende og konkurrencen er meget hård. Derfor giver vi i dette indlæg en introduktion til de grundlæggende regler om SEO samt nogle generelle tips til optimering af din hjemmeside, der kan forbedre din placering i søgeresultaterne.

Hvad er Søgemaskineoptimering?


Helt generelt handler SEO om at optimere din hjemmeside på en sådan måde, at du øger muligheden for at få flere besøgende fra søgemaskiner som Google og Bing. Denne form for trafik kaldes også organisk trafik og er en meget vigtig salgskanal for de fleste virksomheder, da det ofte er herigennem, man får nye kunder.

Søgemaskinerne gør teknisk set kun to ting: Først ”crawler” de din hjemmeside og så indekserer de den. At ”crawle” en side kan lidt akavet oversættes til at ”kravle” eller gennemsøge en hjemmeside for indhold. Det er dét søgemaskinerne gør for at finde ud af, hvad siden har at byde på i forhold til, hvad brugerne søger efter. Når søgemaskinerne så har crawlet siden, bliver den indekseret, og det er først herefter at din hjemmeside kan findes på Google! Nu vil hjemmesiden blive vist i søgeresultaterne, når internetbrugere søger på keywords, som Google vurderer passer på din hjemmeside.

Det er derfor dit job at sikre, at din hjemmeside er så optimeret så muligt til søgemaskinernes kriterier, så de vil vurdere at den er værdifuld for brugerene og derfor placerer den højt i søgeresultaterne. For at komme til tops er der dog rigtig mange elementer omkring din online tilstedeværelse, som spiller ind. Eksempelvis din hjemmesides:

 • Opbygning og struktur
 • Brugervenlighed
 • Brugen af keywords
 • Indhold af video og billeder
 • Aktivitet på sociale medier
 • Værdiskabelse for de besøgende
 • Evne til at holde på de besøgende i længere tid
 • Og meget meget mere

Det kan med andre ord være en udfordring at nå til tops i søgeresultaterne, men når først du forstår, hvad det er søgemaskinerne kigger efter, er der nogle helt basale ting du kan gøre for at forbedre din placering.

1) Tilmeld din hjemmeside hos Google, Bing og Yahoo


Det første du bør gøre (hvis du ikke allerede har gjort det) er at bede Google, Bing og de andre søgemaskiner om at indeksere din hjemmeside. Ellers vil den ikke fremkomme i resultaterne, med mindre at andre hjemmesider, blogs eller sociale medieprofiler har linket direkte til den og dermed gjort søgemaskinerne opmærksomme på, at den eksisterer. Så hvis du har undret dig over, at din side ikke popper op, når du søger på den på Google, kan det være fordi den ikke er blevet indekseret endnu.

Du kan nemt og gratis registrere din hjemmeside hos søgemaskinerne. Nedenfor kan du finde links til, hvor du kan registrere din hjemmeside:

 • Registrer hjemmesiden på Google.
 • Registrer hjemmesiden på Yahoo.
 • Registrer hjemmesiden på Bing

TIP!

Du kan gøre det endnu nemmere for søgemaskinerne at indeksere din side, hvis du inde i monoværktøjet klikker på det lille tandhjul ud for hver indholdsside i sidestrukturen og herefter udfylder 'Sidetitel' og 'Beskrivelse' med relevante beskrivelser af dine sider. Vær opmærksom på, at ændringerne ikke træder i kraft med det samme, men først ved Googles næste opdatering.

2) Hav styr på dine keywords


Vi har allerede nævnt begrebet ”keywords” et par gange, men lad os lige få slået betydningen fast. Keywords er de ord, som du mener bedst beskriver din virksomhed og dine siders indhold. Disse ord bør også være dem du forventer, at dine kunder bruger, når de søger efter services og produkter som relaterer sig til din forretning. Derfor er det meget vigtigt, at du bruger disse keywords i både dine tekster, overskrifter, URL’er og i dine META-beskrivelser (dem finder du i dine sideindstillinger) på din hjemmeside for at gøre det nemt for søgemaskinerne at indeksere din side og vurdere dens relevans.

Det er en god ide at bruge dine vigtigste keywords på de sider, du mener er dine mest betydningsfulde landingssider (dvs. de sider som man først lander på, når man har fundet din hjemmeside via Google), som fx din forside eller din webshop.

NYHED! Se vores webinar om Keywordanalysen - basen for SEO og få inspiration og konkrete tips til hvordan du laver en keywordanalyse.

3) Tips til et Google-venligt website


Alle søgemaskiner har forskellige retningslinjer for, hvordan du kommer til tops i deres søgeresultater. Da Google er den mest brugte søgemaskine i Danmark, har vi her listet nogle af de retningslinjer Google anbefaler, at man følger:

 • Giv brugerne de oplysninger, de søger. Det skaber værdi for dem og fortæller Google, at din side er værdifuld.
   
 • Overvej hvilke keywords din målgruppe bruger for at finde dine sider, og brug disse ord i dine URL’er, sidebeskrivelser, sidetitler og i dine tekster
   
 • Sørg for at andre websites linker til din hjemmeside - jo flere "backlinks" din hjemmeside har, jo mere værdifuld vil Google vurdere, at din hjemmeside er
   
 • Undgå at bruge unaturligt mange keywords så indholdet bliver målrettet Google og ikke dine besøgende (Google vil ikke narres!)
   
 • Brug ikke kun grafikker og fotos til at vise vigtige keywords, da Google ikke kan læse billederne (Brug ALT-attributter i stedet).
   
 • Undgå duplikeret indhold (du må ikke have præcis de samme tekster på forskellige sider)
   
 • Hav et unikt domænenavn, fx www.pbjewellery.com

Få hjælp til SEO fra Mono


I September 2015 gennemførte vi en spørgeskemaundersøgelse blandt vores mono.net brugere, hvor 36% svarede, at de var interesserede i en SEO startpakke fra Mono. Derfor har vi nu lanceret en sådan pakke, hvor du kan få vores SEO specialister til at optimere dine Meta titler, Meta beskrivelser, 301 redirects, Alt tags på billeder, og dine vigtigste overskrifter (H1). Læs mere om SEO startpakken her.

Vil du lære mere om SEO?


Du kan selvfølgelig altid lave en hurtig Googlesøgning, hvis du har brug for mere information, men her er nogle af de kanaler, vi anbefaler, at du kigger nærmere på:

 • En af vores favoritter er denne overskuelige SEO-begynderguide fra MOZ
 • Lærer du bedst, når du får noget forklaret og vist? Du kan nemt finde en masse forskellige videoguides på YouTube, der kan give dig svar på dine spørgsmål om SEO. Søg fx på "SEO tutorial"
 • Få en grundig introduktion samt en masse tips og værktøjer til at forbedre din hjemmesides SEO med Google’s Webmaster Academy.


OBS: Vi er klar over, at mange af disse ressourcer er på engelsk. Vi er derfor ved at oprette en ny dansk sektion på mono Academy, som omhandler SEO! Vi skal nok holde dig opdateret her på bloggen.