Dato: 22.05.2014

Lær at optimere din SEO i monoværktøjet

Vi har tidligere givet dig en basal introduktion til, hvordan du kommer i gang med SEO. I dette indlæg vil vi nu se nærmere på, hvad du konkret kan gøre for at øge chancen for, at din hjemmeside bliver bedre placeret i søgeresultaterne med mono.net. I monoværktøjet er der nemlig indbyggede SEO-funktioner, som gør det lettere for dig at fortælle søgemaskinerne, hvad din hjemmeside handler om. 

SEO på sideniveau


Den hurtigste og letteste måde at forbedre din hjemmesides SEO er at vælge nogle bestemte keywords for hver af dine undersider på hjemmesiden, og herefter optimere de sidespecifikke SEO-felter som sidetitel, sidebeskrivelse og sidens URL i monoværktøjet.

Du finder de SEO-specifikke felter ved at logge ind i mono-værktøjet og klikke på det grå tandhjul (sideindstillinger) ud for hver af de sider i sidestrukturen, du gerne vil redigere. Scroll da ned til Avancerede indstillinger, hvor du finder alle felterne til dine søgemaskinetekster (se billedet nedenfor). Klik på det blå ikon ud for hvert felts titel for at få en dybere forklaring af hvordan du bruger felterne.

Du kan også se vores webinar om Keywordanalysen - basen for SEO og få inspiration til dine søgeord.

SEO felter i mono værktøjet

Sidetitel og beskrivelse

Din sidetitel og sidebeskrivelse er vigtige felter at udfylde, fordi indholdet ikke kun er synligt for søgemaskinerne, men også dine besøgende. Eksempelvis når de foretager en søgning på Google der indeholder keywords, som relaterer sig til din hjemmeside, vil det ofte være din sidetitel og sidebeskrivelse, som de kan læse når dine sider dukker op i søgeresultaterne. Det gælder fx også hvis du deler din side på Facbeook, så er det sidebeskrivelsen og sidetitlen, som bliver synlige i dit opslag.

Sørg derfor for, at du i både titlen og beskrivelsen beskriver sidens indhold, så det er let at forstå og samtidig skaber en interesse i siden hos din målgruppe. Søgemaskinerne læser disse felter for at få en bedre forståelse for, hvad de enkelte sider handler om, så vi vil igen understrege vigtigheden af at du huske at inkludere dine vigtigste keywords. Husk dog at du ikke bør bruge de samme keywords for mange gange, da Google kan betragte dette som ”snyd” og fjerne din side fra søgeresultaterne. Det skal virke naturligt og give mening for læserne.

Vær opmærksom på, at din sidetitel også vil være synlig i dine besøgendes browser-faner ud for din sides favicon, som er det symbol der repræsenterer din hjemmeside (Læs hvordan du ændrer din favicon her). Derfor bør dine vigtigste keywords står først i sidetitlen, så det er dem både søgemaskinerne og dine besøgende bider mærke i. 

Tips til dine sidetitler og -beskrivelser

 

  • Hold længden på sidetitlen kort og præcis på ca. 66 tegn
  • Hold længden på sidebeskrivelsen indenfor ca. 135 tegn
  • Placer dine keywords i begyndelsen af dine sidetitler
  • Alle dine sider bør have unikke sidetitler og sidebeskrivelser – dine sider må altså ikke have samme navn eller indeholde den samme beskrivelse.
  • Skriv forståelige beskrivelser, der dækker indholdet på hver enkelt side.
  • Brug gerne forskellige keywords, men ikke det samme keyword for mange gange så det bliver unaturligt.


Vil du have mere styr på titler og beskrivelser? Læs Google’s egne retningslinjer for, hvordan du skriver gode sidetitler og beskrivelser her

Optimér din URL

Det er vigtigt, at din URL (sidens adresse) indeholder de keywords, som du har valgt til at repræsentere den pågældende side, så søgemaskinerne kan indeksere dem herefter. Husk også, at dine URL’er kan ses af dine besøgende – både når de besøger din hjemmeside og når de finder dine sider i søgeresultaterne, så den bør også give mening for dem.

TIP!

Undgå at bruge Æ-Ø-Å i din URL. Hvis du gerne vil bruge et ord der indeholder et eller flere af disse tegn bør du enten skrive ae (i stedet for æ), oe (i stedet for ø) og aa (i stedet for å), men hvis du har muligheden for at udskifte ordet med et, der slet ikke indeholder disse tegn, kan du vurdere, om det vil give mere mening i stedet. Der er nemlig stadig  mange browserversioner og udenlandske tjenester der ikke understøtter disse bogstaver, så det kan skabe problemer. 

Dit indhold har også betydning for SEO


Du bør også indkludere dine keywords i selve teksterne på dine sider, altså i dine overskrifter, underoverskrifter og i dine brødtekster. Generelt anbefaler de fleste SEO eksperter, at du bruger dine valgte keywords mindst 2-3 gange i din brødtekst på hver af dine sider (det må gerne være spredt ud i forskellige tekstmoduler på siden). Husk dog, at Google kan blive mistænksom, hvis du har for mange keywords og straffe din side ved at placere den længere nede på listen over søgeresultater.

Det kan være en svær balance at finde, men som grundregel er det vigtigste, at dit indhold giver mening for dine besøgende. For hvis det ikke er nemt at læse og forstå, vil de sandsynligvis forlade din side hurtigt, hvilket sender et signal til søgemaskinerne om, at din side ikke har så høj værdi for de besøgende og det har en negativ indflydelse på din placering. Så tænk altid først på dine besøgende – og ikke på søgemaskinernes krav – når du skriver dit indhold! For i sidste ende vurderer Google værdien af din side på baggrund af dine besøgendes adfærd på siden.

Brug keywords til at beskrive dine billeder for Google

Det er rigtig vigtigt at huske på, at søgemaskinerne kun kan læse dine sider i HTML-format, og ikke dine grafikker, flash-filer, Java applets og andre ikke-tekstelementer på din side. Det betyder altså, at hvis du har valgt at have grafikker på din hjemmeside, som indeholder fx overskrifter, forklarende tekster eller andre beskrivelser, har søgemaskinerne ikke en chance for at læse det og indeksere det.


Det du kan gøre, hvis du har fx en grafik med noget tekst, som du gerne vil have at søgemaskinerne kan læse, er at klikke på billedet inde i monoværktøjet og finde feltet ” Alt tekst (læses af søgemaskiner)”. Her kan du give billedet en passende beskrivelse, som relaterer sig til sidens indhold, og som indeholder vigtige keywords for den pågældende side.

TIP!

Når du bruger Jumbotronmoduler på din hjemmeside, kan du på hver af dine billeder i de enkelte moduler placere en tekst, som både kan sende et signal til søgemaskinerne om, hvad din side omhandler, og samtidig sende et budskab til dine besøgende.

Læs mere om hvad søgemaskinerne kan indeksere, og hvad du kan gøre bedre hos Moz

Toppen af SEO-isbjerget...


SEO kan være lidt af en jungle af finde rundt i, og reglerne for "god" søgemaskineoptimering ændrer sig hele tiden. Derfor er det vigtigt at huske på, at når du følger anvisningerne i dette indlæg, er det et stort skridt i den rigtige retning, men ikke nødvendigvis nok til at få din side til tops. Der er nemlig mange andre elementer, der spiller ind på din placering i søgeresultaterne. Eksempelvis hvor høj konkurrence der er omkring de keywords du har valgt, hvor mange der linker til din hjemmeside, hvor mange der deler, synes godt om, pinner, tweeter og ellers interagerer med din hjemmeside på sociale medier, samt hvor længe dine besøgende bliver på din hjemmeside osv. 

Hvis du følger anvisningerne om at indsætte søgemaskineteksterne i mono-værktøjet samt de grundlæggende regler for SEO i indlægget om SEO for begyndere, så er du dog godt på vej til at få flere besøgende til din hjemmeside!

Følg med her på bloggen, hvor vi løbende vil give dit gode ideer og hjælp til at forbedre din SEO. Du er også velkommen til at skrive et spørgsmål herunder, eller skrive en kommentar til, hvad vi skal fokusere på i fremtidige blogindlæg. Tak!