Optimér billederne på din hjemmeside

Dato: 19.06.2019

Optimér billederne på din hjemmeside

Kan du også komme i tvivl om, hvilken størrelse der er den rette til dine billeder, eller hvilket format dit billede skal være i? Så er det måske en god idé at læse videre i dette blogindlæg, hvor vi giver nogle tips og tricks til at optimere billederne på din hjemmeside. Især Google er hård ved hjemmesider, der har billeder, som er for store, og dermed tager for lang tid at indlæse. Derfor er det en rigtig god idé at vide, hvordan man fx kan reducere filstørrelsen på et billede eller ændre på filformatet.

Hvad betyder det at optimere billeder?


Store billeder gør, at det tager længere tid at indlæse din hjemmeside, hvilket skaber en dårlig brugeroplevelse for besøgende. Når du optimerer et billede, formindsker du filstørrelsen, hvilket gør, at din side kommer til at indlæse hurtigere. Generelt er det godt at gå efter så små billeder som muligt, da disse indlæses hurtigst. Du skal selvfølgelig ikke gå på kompromis med kvaliteten, så dit billede bliver utydeligt, men de fleste billeders filstørrelser kan faktisk reduceres ret meget. Udover denne slags optimering af billeder, findes der også SEO-optimering, hvilket fx handler om at vælge de rette billedbeskrivelser for dine billeder. Det er dog ikke den slags billedoptimering, som vi vil komme ind på i dette indlæg, men du kan læse mere i vores andre blogindlæg om SEO.

Hvorfor er det nødvendigt at optimere dine billeder?


Men hvorfor er det overhovedet nødvendigt at optimere sine billeder? Gør det en forskel? Her kan vi kun sige, at der er mange fordele ved billedoptimering, og det kan derfor være en rigtig god idé at gøre det. I gennemsnit fylder billederne på en hjemmeside omkring 21%, så de udgør altså en stor del af enhver hjemmeside. Nogle af fordelene er blandt andre, at indlæsningstiden som nævnt går hurtigere. Dette forbedrer din position på søgemaskinerne, og billederne vil desuden optage mindre plads på serveren.

Hvordan optimerer jeg mine billeder?


Det første du skal gøre, når du optimerer dine billeder, er at sikre dig, at billedet er det rette filformat. Der er flere forskellige typer af filer, du kan vælge, eks. PNG, JPG og GIF, og det gør faktisk en forskel, hvilken filtype du vælger. 

PNG – en PNG-fil giver højere billedkvalitet, men har også en større filstørrelse. En PNG-fil bruges ofte til billeder, der er simple og ikke har så mange farver. 
JPG – der er mange, der bruger JPG-filer, da de kan blive meget små i filstørrelsen. Derudover er det en god filtype til "rigtige" billeder, dvs. taget af virkeligheden og ikke grafikker fx. 
GIF – en GIF-fil bruger kun 256 farver. Det er et godt valg til animerede billeder, men for almindelige billeder på din hjemmeside kan denne filtype ikke anbefales. 

Det næste du kan gøre er at komprimere din billedstørrelse. Det kan gøre en markant forskel, hvis dit billede eksempelvis fylder 500 KB, og du komprimerer det, så det bliver mindre. Det anbefales at have en billedstørrelse på max 100 KB for et PNG-billede. Der er mange værktøjer og programmer, som man kan bruge til at komprimere billeder - nogle koster penge, og andre er gratis. En simpel og gratis side til at komprimere billeder er Imageresize.org. Du kan selvfølgelig også bruge mere avancerede programmer såsom Adobe Photoshop. Når du har optimeret dine billeder, vil din hjemmeside blive belønnet af søgemaskiner med en højere rangering, og browsere vil indlæse din side hurtigere. Så hvad venter du på? Kom i gang! 

0 kommentar(er)

Skriv gerne en kommentar - Klik her!