EU-krav om geoblocking

Dato: 04.12.2018

Lever din webshop op til de nye EU-krav om geoblocking?

Ejer du en webshop? Så skal du være opmærksom på, at der den 3. december 2018 trådte nye regler i kraft for webshopejere i EU. Disse regler har til formål at sikre, at forbrugere i EU kan tilgå og købe varer eller tjenesteydelser i webshops uden forskelsbehandling, selvom de eksempelvis er bosat i et andet land. Hvis du ikke har haft tid til at sætte dig ind i de nye regler endnu, er der god grund til at læse videre - i denne artikel gennemgår vi nemlig de nye ændringer trin for trin og lægger fokus på, hvad du som webshopejer skal være opmærksom på i forhold til din webshop.

 

FORBUD MOD GEOBLOCKING


Inden vi graver ned i de nye regler, får du først en forklaring af, hvad det hele drejer sig om. Udtrykket “geoblocking” dækker over en teknologi, som begrænser adgang til indhold på internettet baseret på den besøgendes geografiske lokation. Det er altså for eksempel, når en erhvervsdrivende afviser en besøgendes adgang til sin hjemmeside på baggrund af den besøgendes nationalitet, bopæl eller lokation. De nye regler fra EU forbyder denne geoblocking med det formål at fjerne unødvendige barrierer for e-handel inden for EU, og de er gældende for alle forhandlere, som sælger direkte på nettet.

I reglerne defineres fire tilfælde, hvor det ikke længere er tilladt at geoblocke kunder:

1) LIGE ADGANG TIL PRODUKTER OG SERVICES


1.1 Salg af varer og tjenesteydelser uden mulighed for fysisk levering

Eksempel: En tysk kunde ønsker at købe et køleskab og finder det bedste tilbud på en dansk hjemmeside. Kunden skal i det tilfælde have mulighed for at bestille produktet og afhente det hos forhandleren i Danmark eller selv arrangere levering til sit hjem i Tyskland.

Mono tip: I Mono-shoppen kan du opsætte dine betalingsmuligheder i shop-indstillingerne. Du kan her vælge at slå betalingsmuligheden “betaling ved fremmøde” til, hvor du selv kan skrive betingelserne for købet ind. Bemærk at du ikke er forpligtet til fysisk at levere en vare eller tjenesteydelse til en kunde i et andet land - kunden skal bare have mulighed for at gennemføre et køb i din shop, hvilket kan lade sig gøre, hvis du har “betaling ved fremmøde” slået til som betalingsmulighed.

1.2 Salg af online tjenesteydelser

Eksempel: En kunde fra Bulgarien ønsker at købe konsulenttjenester fra en spansk virksomhed. Hun skal med de nye regulativer have adgang til tjenesteydelsen, kunne registrere sig samt købe denne service til samme pris som en spansk kunde.

Mono tip: Ved salget af online tjenesteydelser er det vigtigt, at du sikrer dig, at andre EU-borgere har samme adgang til denne tjenesteydelse. Eksempelvis kan du i din webshop sælge en e-bog. Denne e-bog skal også kunne leveres til borgere i andre EU-lande. Dette kan du nemt gøre ved at sende materialet til e-mailen, som kunden har indskrevet under bestillingen. Dog skal du også gøre kunden opmærksom på, at det bliver sendt i en e-mail til dem, hvilket du kan sørge for i din ordrebekræftelse. Du kan redigere teksten til ordrebekræftelsen i dine shop-indstillinger under “e-mailtekster”.

1.3 Salg af tjenesteydelser begrænset til en specifik lokation

Eksempel: En italiensk familie besøger en fransk forlystelsespark og ønsker at udnytte familierabatten på prisen af billetterne. Denne rabatpris skal også være tilgængelig for den italienske familie ifølge de nye regler.

Mono tip: Denne regel gælder kun for salg af varer og tjenesteydelser på fysiske steder og ikke ved online salg. Ændringen er derfor ikke noget, du skal være bekymret over i din Mono-shop.

 

2) Betalingstransaktioner


Det er ikke længere tilladt for webshopejere at have forskellige betalingsløsninger, alt efter hvilken kunde, det drejer sig om.

Mono tip: Det er ikke teknisk muligt at differentiere betalingsløsninger ud fra kundens fysiske lokation i Mono-shoppen. Alle kunder, uanset hvilken nationalitet eller lokation de har, har mulighed for at vælge imellem de forskellige betalingsmuligheder slået til i shoppen. Derfor kan du med en Mono-webshop ikke gøre noget forkert på dette punkt.

3) ADGANG TIL SHOPPEN


Det er ikke tilladt for webshopejere at blokere eller begrænse kunders adgang til hjemmesiden på baggrund af deres nationalitet eller lokation. Der skal være en grundig forklaring fra webshopejerens side af, hvis kunden bliver nægtet adgang til hjemmesiden eller bliver omdirigeret til en anden side.

Mono tip: Mono-værktøjet giver ikke mulighed for at sætte restriktioner for hjemmesiden eller webshoppen ud fra IP-adresse eller geografisk lokation, så du kan ikke gøre noget forkert på din Mono-shop. Du kan dog bryde regulativet, hvis du bruger tredjepartssoftware eller kodning på din hjemmeside, som kan blokere eller omdirigere trafik.

4) PRISDISKRIMINATION BASERET PÅ KØBERS LOKATION


Det er ikke tilladt for webshopejere at sælge samme produkter og tjenesteydelser til forskellig pris baseret på kundens nationalitet eller lokation.

Mono tip: Mono-shoppen giver ikke mulighed for at differentiere prisen ud fra køberens nationalitet eller lokation. Det er derfor ikke muligt at bryde dette regulativ med din Mono-shop.

 

HAR DU BRUG FOR HJÆLP?


Vi gør opmærksom på, at denne artikel blot er vejledende, og at mono.net ikke yder rådgivning til, hvilke krav der er stillet til din webshop, og hvordan du efterlever dem. Har du brug for rådgivning af denne slags, opfordrer vi derfor til, at du søger juridisk rådgivning. Har du spørgsmål til, hvordan du finder eller ændrer nogle af de shop-indstillinger, som er nævnt i denne artikel, er du velkommen til at kontakte mono.net support på support@mono.net.