Facebook for virksomheder 2014

Dato: 22.07.2014

Facebook for virksomheder i 2014

Har du en fanside på Facebook for din virksomhed? Og har du i så fald oplevet, at det kan være svært at nå ud til dine følgere? Med 1 milliard brugere på verdensplan og over 3 millioner danskere på Facebook er dette sociale netværk et oplagt sted at udbrede virksomhedens tilstedeværelse online, især hvis du henvender dig til privatkunder. Der er dog mange om buddet så konkurrencen er hård, og derfor gælder det om at vide, hvilke knapper man skal skrue på for at nå ud til sine Facebook-følgere.

I dette blogpost vil du få indblik i, hvordan du kan øge din virksomheds synlighed på Facebook ved at skabe engagement hos dine følgere.

Facebook har gjort det svært for virksomheder


Har du oplevet, at det er blevet sværere at nå ud til dine eksisterende Facebook fans? Det er ikke så underligt. En opdatering fra Facebook i januar har nemlig ændret på de parametre, der bestemmer, hvad der bliver vist i hver enkelt brugers nyheds-feed, hvor fansidernes opslag tilsyneladende er blevet nedprioriterede.

En analyse fra Ignite har eksempelvis vist, at virksomheder i gennemsnit nåede ud til 16% af deres Facebookfans før ændringen, og nu kun når ud til 2%. Ifølge Facebook selv er disse ændringer lavet for at tilgodese brugernes interesser og gøre indholdet mere relevant, men andre mener, at det er gjort for at tvinge virksomhederne til at betale sig til synlighed igennem Facebooks annonceringsmuligheder.

Uanset hvad årsagen er, er det nu blevet sværere for virksomheder at nå ud til deres følgere på Facebook med deres organiske opslag. Så hvad kan du gøre for at øge dine opslags synlighed?

Hav forståelse for Facebooks ”hemmelige regler”


Først og fremmest er det vigtigt at du sætter dig ind i, hvad Facebook vurderer som relevante opslag. Facebook sorterer nemlig dine opslag ud fra en række forskellige algoritmer eller ”regler”, som bestemmer hvor mange af dine følgere, der får vist dine opslag i deres nyhedsstrøm, baseret på hvor interessante dine opslag eller din side generelt er for de følgere. Facebook er dog ikke interesseret i at dele informationer om, hvordan disse algoritmer konkret virker, da de ikke ønsker at virksomheder forsøger at misbruge dem til at øge deres opslags synlighed.

Flere branchefolk har dog alligevel undersøge sammenhængen nærmere og mener, at Facebook sorterer sine data ud fra én enestående algoritme, som man har valgt at kalde Edgerank. Man mener, at denne algoritme alene bestemmer hvilke opslag, der skal vises til hvem og hvornår på Facebook baseret på hvert opslags relation til den enkelte følger, hvor meget engagement opslaget skaber (kommentarer vægter fx mere end likes) og opslagets alder. Sammenhængen mellem disse elementer bruger Edgerank til at vurdere, om dit opslag er mere eller mindre vigtigt end andre historier i dine følgeres nyhedsstrøm. Du kan læse mere om Edgerank og hvordan algoritmen tilsyneladende fungerer her

Facebook hævder selv, at Edgerank ikke findes, og at der er mange andre variabler som afgør, hvordan opslag vises. Læs eksempelvis dette indlæg fra Mikael Lemberg, som har arbejdet hos Facebook.

Uanset hvem man vælger at tro på, er der generel enighed om, at du kan påvirke hvor ofte og til hvem dine opslag bliver vist på Facebook ved at skabe engagement hos dine følgere med dine opslag og poste på de ”rigtige” tidspunkter i forhold til din målgruppe. Her i mono kan vi fx tydeligt mærke forskel på, om opslaget indeholder et billede eller kun en tekst og vi kan se en klar sammenhæng mellem hvor mange ”likes”, delinger og kommentarer vores opslag får og hvor mange mennesker, der ser opslaget i sidste ende.

I resten af dette blogpost giver vi dig nogle gode tips til at øge engagementet hos dine Facebookfølgere, så du kan øge rækkevidden for dine opslag. 

1) Kend din målgruppe

Hvorvidt dine opslag når dine følgere eller ej afhænger meget at både din sides generelle brugerengagement og hver enkelt følgers engagement i din side. Hvis en følger ofte ”synes godt om” eller kommenterer dine opslag eller ofte klikker sig ind på din side, vurderer Facebook, at følgeren gerne vil se flere af dine opslag i fremtiden. Dine følgeres engagement i dine opslag fortæller nemlig Facebook, at de er interesserede i at høre fra dig, og giver Facebook anledning til at vise flere opslag fra dig i modsætning til fx andre siders opslag. Så brug lidt krudt på at lære din Facebook-målgruppe og deres præferencer at kende, så du kan påvirke deres engagement med dine opslag og på den måde sikre, at du fortsat kan nå ud til dine følgere med dine budskaber.

2) Vær aktiv uden at spamme

Det er i tråd med ovenstående naturligvis vigtigt, at du er aktiv på din Facebook-side, så du ikke mister generelt engagement på din side. Hvis du prøver for hårdt, kan du dog risikere at de følgere, der normalt engagerer sig i din sides indhold, bliver trætte af dine opslag og undlader at engagere sig fremover. Og hvis de først begynder at skjule eller anmelde dine opslag i deres nyhedsstrøm, så mister du ikke blot rækkevidde for dine opslag, du mister også engagement på din side, som påvirker sidens generelle "reach". Det vil betyde, at du når ud til endnu færre mennesker med dine budskaber.

Derfor er det vigtigt, at du altid vurderer, hvad du vil poste, hvornår du vil poste det, og hvor ofte du vil poste noget. Det kan være svært at vurdere hvor balancen findes, da der ikke er en endegyldig regel for, hvornår du poster for meget og for lidt, da det afhænger af din målgruppe. Prøv derfor at sætter dig i din målgruppes sted - ville du selv blive glad eller irriteret over dit næste opslag?

3) Giv dine følgere værdi med dine opslag

Før du kan håbe på at dine følgere gider at give dine opslag et ”like” (det kræver, at de vil give deres mening til kende), tilføje en kommentar (det kræver mere, da de skal bruge mere tid og vise mere engagement) eller endda dele dine opslag (det mest krævende, fordi de fortæller deres netværk, at dit opslag er værdifuldt), er det vigtigt at opslagene giver følgerne merværdi. Her er vi tilbage til, at du skal kende din målgruppe, og vide hvordan du kan gøre det attraktivt for dem at være fans af dine side og engagere sig med dine opslag. Værdifulde opslag kan fx være:

 • Eksklusivt indblik i produkter, som endnu ikke er lancerede
 • Gode tilbud
 • Fantastisk kundeservice
 • At du beder dine fans om feedback til et produkt eller en service
 • Billeder og videoer ud, som enten er underholdende eller relevante for det du laver og det dine kunder følger dig for.
 • Relevant information om din virksomhed, produkter eller services

4) Interager med dine følgere i åben dialog

For at øge sandsynligheden for, at dine følgere engagerer sig med dine opslag, kan du i højere grad inddrage dem i din sides aktiviteter. Du kan fx:

 • Tagge brugerne i opslag, hvor det er relevant
 • Afholde konkurrencer, hvor brugerne skal være aktive med fx likes og kommentarer
 • Besvare følgernes henvendelser på din væg hurtigt og konstruktivt

Udnyt at dialogen på Facebook er offentligt tilgængelig. Vis dine følgere, at du tør tale med dem i åbent forum, og at du gør det med glæde. Det viser, at din virksomhed lytter til sine kunder og er åben for både dialog og kritik.

Hvis du får kritiske kommentarer på din væg, er det vigtigt at give et hurtigt svar for at afværge stormen hurtigt og vise, at du lytter. Forsøg eventuelt i dit svar at hive samtalen hen i et lukket forum (enten på Facebook, via mail eller på telefonen), så du fjerner det negative fokus på din væg og erstatter den med konstruktiv handling.

5) Prøv dig frem med forskellige typer opslag

Der er forskel på, om du poster et billede, en video, et link, et spørgsmål eller et ordinært tekstindlæg i forhold til, hvordan dine følgere engagerer sig med opslagene. Facebook anbefaler selv, at du holder dine sideopslag korte, originale, målrettede til dine følgere og at dine opslag giver mening i forhold til virksomhedens mål og identitet.

Derudover ser Facebook en tendens i at følgere reagerer positivt på især billeder og videoer, som fanger blikket og viser menneskelig interaktion. Dertil fremhæver de spørgsmål, fordi de opfordrer til direkte interaktion med opslaget og sender et positivt signal om, at du har en interesse i dine følgere.

Igen er det vigtigt at pointere at der ikke er nogen gylden regel for hvad der vil skabe mest engagement på din side. Måske fungerer det bedst for dine opslag at have længere tekster med nyttig information end kortfattede opslag. Så prøv dig frem med forskellige typer af opslag, og vurder efter en periode, hvad der fungerer bedst for dig.

6) Brug Facebooks Indblik til at analysere dit engagement

Det er altid vigtigt at måle på, om dine aktiviteter på Facebook bærer frugt. Så kan du tilpasse dine opslag i fremtiden for at øge engagementet yderligere. Facebook’s eget måleværktøj ”Indblik” er et udmærket gratis værktøj du kan bruge til nemt at få et overblik over en lang række måleparametre:

 • Se hvor mange af dine følgere, der rent faktisk ser dine opslag
 • Få konkrete tal på dine følgeres køn, sprog og hvilke lande og byer de kommer fra
 • Lær hvilke typer af opslag, der skaber mest engagement på din side
 • Se hvor mange nye følgere din side har fået i en periode
 • Sammenlign hvordan dine organiske og betalte opslag klarer sig
 • Se hvilke sider og faner dine besøgende foretrækker at besøge
 • Hold styr på hvornår dine fans er online (OBS: Brug denne funktion til at vurdere hvad tid på dagen du skal poste dine opslag)

Hvad er dine erfaringer med Facebook?

Facebook ændrer sig hele tiden, så der udvikler sig også hele tiden nye måder at udnytte mediet på for virksomheder. Har du igennem dine erfaringer med din egen Facebookside nogen gode tips eller interessante historier, du gerne vil dele? Så er du meget velkommen til at skrive dem i kommentarfeltet herunder!