Datavisualisering

Dato: 12.02.2019

FORSTÆRK DIT BUDSKAB MED DATAVISUALISERING

Forskning har vist, at visualiseringer forstås 60.000 gange hurtigere end tekst. Det er især vigtigt, da vi i gennemsnit kun bruger 2-3 minutter på at browse en hjemmeside. I dette blogindlæg kommer vi ind på, hvad du skal være opmærksom på, inden du begynder på dine visualiseringer og giver dig tips til, hvordan du kommer i gang med forskellige tips og tricks. 

KEND DIT PUBLIKUM


Det første skridt at følge, når du skal begive dig ud i datavisualisering, er at identificere dine brugere og sætte dig i deres sted. Hvis din brugergruppe eksempelvis består af erfarne marketingfolk, er der store chancer for, at de allerede er stødt på hundredvis af grafer, diagrammer og andre visualiseringer, og du kan derfor sagtens begive dig ud i mere komplicerede repræsentationer. Hvis du derimod ved, at dine brugere ikke er så bekendte med tal og dataanalyse, så er det bedste valg nok ikke en avanceret matematisk visualisering - i stedet kan du have en letforståelig repræsentation af dine data, som fx et søjlediagram eller et såkaldt ‘lagkagediagram’, de fleste kender til og kan forstå, eller en simpel infografik.

OVERVEJ DINE MÅL


Når du skal vælge hvilken datavisualisering, du skal bruge på din hjemmeside, er det en god idé ikke bare at tænke på brugerne og deres mål - men også dine egne. Hvad ønsker du, at dine brugere skal forstå på din hjemmeside? Hvordan vil du - eller din virksomhed - gerne fremstå? Alle visualiseringsformer har styrker og svagheder, og det kan derfor være en god idé, at du sætter dig ned og gør dine mål klare, inden du tager et endeligt valg. En ting du skal have for øje, når du laver din datavisualisering er i sammenhæng med dette også at være opmærksom på, hvordan du formidler. På samme måde som man skal være opmærksom på, hvilke ord og vendinger man anvender på en hjemmeside, er det også nødvendigt at overveje den måde, hvorpå man fremstiller sine data. 

HAV ET GENNEMGÅENDE TEMA


Inkonsistent brug af farver kan være forvirrende og misledende. Det kan derfor være til din fordel, hvis du forsøger at have et gennemgående tema for dine datavisualiseringer - en form for stil, som du bruger på hele hjemmesiden. Det kan eksempelvis være at holde sig til én farvepalette, én skrifttype eller én form for datavisualisering, der går igen på hele hjemmesiden. Det kan gøre det nemmere for dig at holde et konsistent og stilrent design, og samtidig er det visuelt behageligt og genkendeligt for dine besøgende. Hvis du er usikker på, eksempelvis hvilke farver du skal bruge, og som passer sammen, er der flere værktøjer på nettet, der kan hjælpe med dette. Et eksempel er Coolors, der lynhurtigt genererer farvetemaer, der passer godt sammen. Du kan også bruge Coolors til at finde farver, der passer sammen til din hjemmeside generelt.

VÆR KREATIV MED INFOGRAFIKKER


Grafer, tabeller og diagrammer er de hyppigst anvendte former for datavisualisering. Der er dog mange hjemmesider, der har taget en anden form til sig, nemlig infografikken. Infografikker er brugbare til at gøre kompleks information spiseligt og sjovt at læse. Kort sagt er en infografik en visuel repræsentation af information, data eller viden. Der findes dertil mange gratis værktøjer på nettet, som du kan bruge til at skabe dine egne infografikker. Et eksempel er Visme.co, der tilbyder hundredvis af gratis skabeloner til infografikker, hvor du nemt og hurtigt kan proppe dine egne informationer ind (Visme kan også bruges til grafer og andre visualiseringer).

PRØV DIG FREM


Som du nok allerede har gættet dig til er mulighederne nærmest uendelige inden for datavisualisering - især inden for grafer, diagrammer og tabeller. Vi vil derfor anbefale, at du prøver dig lidt frem, når du skal finde den rette visualisering. Du kan måske have idéen om, at lagkagediagrammet er den bedste visualiseringsform for dine data, hvor det i virkeligheden er en tabel, der viser det bedre. Der er som sådan ikke noget rigtigt og forkert svar inden for datavisualisering, men du skal altid have for øje, at det er en meget subjektiv disciplin. Du har magten, når du skal vise dine data frem, og det er derfor vigtigt, at du er bevidst om dette, og ved hvad du viser med dine repræsentationer. Hvis du har besvær med at finde ud af, hvad for en visualisering du bør vælge (hvilket er helt forståeligt), er der skrevet mange artikler og bøger om udvælgelsesprocessen, som du kan søge hjælp og inspiration fra.

0 kommentar(er)