SEO junglen

Dato: 31.08.2015

SEO-junglen: Vi guider dig igennem URL, URI og 301 redirect

Et af de mest essentielle formål ved at have en hjemmeside, er at drive trafik - det vil sige at få besøgende til hjemmesiden fra fx Google. Derfor er SEO et nøgleord som mange kender, men har svært ved at mestre. I dette blogindlæg sætter vi fokus på vigtigheden af et stærkt domæne, relevante URI'er (sideadresser), og vigtigheden af 301 redirects. Læs videre og få hjælp til hvordan du opbygger basen til en stærk SEO.

Vælg det rigtige domæne


Dit domæne er adressen til din hjemmeside på nettet, og det domæne du vælger, kan have stor indflydelse på din hjemmesidetrafik. Derfor er der en række overvejelser du bør gøre dig, inden du køber dit domæne.

Det er for det første vigtigt at tænke på din målgruppe, når du vælger et domæne. Domænet skal både være nemt for dem at huske og stave til, så sørg for, at domænet er relativt kort og meget sigende for din hjemmesides formål. Prøv at undgå at benytte tal, tegn og Æ, Ø og Å i domænet, da det kan betyde at dit domæne ikke vises optimalt i alle browsere. Læs mere om problemet med æ, ø, å i domæner her.

Har du en virksomhedshjemmeside, anbefaler vi at du bruger dit virksomhedsnavn i hjemmesidens domæne for at sikre, at dine kunder er 100% sikre på, at de er havnet på virksomhedens officielle hjemmeside. Det skaber med andre ord troværdighed over for dine hjemmesidebesøgende, og samtidig hjælper det Google til at lede trafik ind til din hjemmeside, når personer søger efter din virksomhed.

Hvis hjemmesiden er til private formål, blogging eller lignende, så kan du med fordel bruge relevante nøgleord (søgeord eller keywords) i domænet, dit navn, eller en forklaring af din hobby. Det gør det nemt for besøgende at forstå, hvad din hjemmeside handler om.

EKSEMPEL

Lad os eksempelvis se på hvad virksomheden "Slagter Hansen" fra Vejle bør gøre. I dette tilfælde er det mest hensigtsmæssigt, at domænet hedder slagterhansen.dk frem for fx slagter-vejle.dk, da de fleste kunder kender firmaet under navnet Slagter Hansen. Derfor vil man som kunde være mere tilbøjelig til at søge efter "Slagter Hansen" på fx Google frem for "Slagter i Vejle", da man så er mere sikker på, at finde lige præcis den hjemmeside man søger hurtigt og nemt.

Med andre ord er Slagter Hansen mere sikker på at få hjemmesidetrafikken fra de kunder som søger efter ham på Google, frem for at de går til en af hans konkurrenters hjemmeside (da konkurrenterne ikke skriver Slagter Hansen på deres egen hjemmeside). 

Hvad skal jeg vælge? .dk eller .com ?

Når du vælger dit domæne, skal du vælge hvilken endelse på domænet du ønsker. Skal det være et .dk, .com eller noget helt tredje? Mulighederne er efterhånden mange (der findes nu mere end 1000 forskellige nye domæner i verden!) og hvem ved, måske bliver .ninja den nye favorit i 2016? Mono har lanceret en række af de nye domæner, som du kan læse om her.

Vi anbefaler som udgangspunkt, at du vælger et .dk domæne til din hjemmeside, hvis du henvender dig til det danske marked. Et .dk domæne viser både søgemaskiner som Google og personer i din målgruppe, at hjemmesiden er henvendt danske brugere. Det skaber en vis tryghed hos målgruppen og gør det nemt at finde domænet, da det typisk er en domæneendelse, de fleste danskere prøver sig frem med i første forsøg.

Du kan også sagtens have både et .dk, et .com og andre domæneendelser, som kunne være relevante for din virksomhed, så du er sikker på, at domænenavnet (fx Petersbutik) ikke bliver købt af andre, som potentielt derved kan "stjæle" din trafik, fordi de besøgende tror, at der er tale om din hjemmeside. Husk at du hos Mono nemt kan knytte et eller flere domæner til din hjemmeside, så du kan have det hele samlet et sted. Du har mulighed for at se alle domæner som Mono udbyder på vores prisside.

Bemærk! På nettet kan du ikke eje et domæne, kun købe retten til at bruge det i den rum tid du betaler for det (fx 2 år ad gangen). Selv om et domæne fx er dit virksomhedsnavn, har du ikke ret til domænet, før du har købt det. Det gælder derfor om at komme først til mølle med dit drømmedomæne! Hvis budgettet er til det, anbefaler vi, at du køber domænet for flere år ad gangen. Det tipper nemlig Google om, at virksomheden er valid og troværdig, og det vil styrke din placering i søgeresultaterne.

TIP! 

Hvis du på et senere tidspunkt udvider forretningen til et andet land, fx Sverige, så bør du overveje at købe dit nuværende domænenavn med landets geografiske endelse, fx .se. Så kan Google og målgruppen i det land nemt se, at du nu også henvender dig til det marked.

Hvad er forskellen på URL og URI?


Din hjemmeside indeholder en række undersider, der alle får deres egen personlige side-adresse efter domænet. Denne personlige adresse kaldes URI (bemærk at dette altså er forskelligt fra en URL, som er dit domæne + side-adressen!). Sidens URI kommer altså efter domænet i adresse feltet.

EKSEMPEL:

Mono har eksempelvis "mono.net" som domæne, og "/mono-apps" som URI på vores Mono Apps side. Tilsammen giver det sidens URL: www.mono.net/mono-apps.

Domæne: mono.net

Domæneendelse (kaldet TLD): .net

URI:  /mono-apps

URL: www.mono.net/mono-apps

hvordan kan du bruge denne viden til at optimere din SEO?

Dit domæne danner tilsammen med en af dine undersiders unikke URI en unik URL, der gerne skal fortælle dine brugere og Google noget om den pågældende sides indhold.

Eksempelvis fortæller URL'en: www.slagterhansen.dk/kontakt, at vi er på Slagter Hansens hjemmeside, som er henvendt det danske marked, og den pågældende side vi er på, er en kontaktside.

Hvis du formår at tilpasse alle URL'er på din hjemmesides igennem både valg af domæne, domæneendelse og nøgleord i URI'erne, så gør du det meget nemt for både dine hjemmesidebesøgende og Google at forstå, hvad dine sider handler om. Det styrker med andre ord sidens SEO og giver dig en stjerne i bogen hos Google!

301 redirect - Et begreb du BØR kende


Vigtigheden af sidernes URI i forhold til SEO er desværre ofte noget, der bliver glemt eller overset når man laver en hjemmeside. Men bare rolig - opdager du nu, at dine siders URI'er ikke er optimerede med de rigtige keywords, så kan du sagtens ændre dem, uden det påvirker din trafik! Du skal bare holde tungen lige i munden, for hvis du glemmer at bruge 301 redirect, så risikerer du at miste trafik. 

Hvis du uden videre ændrer URI'en i Mono-værktøjet (under avancerede indstillinger i sideindstillingerne), vil den "gamle" URI nemlig holde op med at virke fra det øjeblik du publicerer hjemmesiden. Alle de steder på nettet, hvor det gamle link er blevet brugt - fx på din Facebookside, links på andre hjemmesider mv. vil linket automatisk stoppe med at virke og give en fejlmeddelelse. Dermed mister du al trafikken fra disse links, og det giver dine brugere en dårlig oplevelse.

OM 301 REDIRECT

301 redirects omtales på dansk som 301 omdirigeringer, hvilket kommer af at funktionen omdirigerer dine hjemmesidebesøgende til den korrekte side på hjemmesiden. 301 redirects er en funktion, der kan have stor effekt for din hjemmesides SEO. 301 redirect holder nemlig liv i dine gamle links og sikrer, at dine brugere altid bliver ledt til det rigtige sted på din hjemmeside - også selv om du ændrer på dine siders URI! Hvis du ændrer URI'en uden at bruge 301 redirects funktionen, vil dine kunder nemlig ende på en fejlside og dermed blive ledt væk fra din hjemmeside. Uden 301 redirect kan det altså ende med, at du mister potentielle kunder.

301 redirect fortæller internet browserere som Chrome, Firefox og Safari at en underside eller hele hjemmesiden er blevet flyttet til et andet sted på nettet. Kommer en bruger ind på en slettet eller flyttet side, hvor der ikke er lavet en 301 redirect, så vil brugeren få en "404 fejl" og besked om, at siden ikke findes. Er der lavet en 301 redirect, så sendes brugeren direkte til den nye URI, så hjemmesidetrafikken opretholdes, og ingen skade er sket.

301 redirect sikrer med andrer ord, at den pågældende side beholder sin SEO, selvom den får ny adresse (URI).

SÅDAN BRUGER DU 301 REDIRECTS

Synes du 301 redirects er et kringlet begreb? Vi har sat et fiktivt eksempel op herunder med vores hjemmeside www.mono.net, som vil hjælpe dig med at forstå, hvorfor det er vigtigt, og hvordan du bruger funktionen på din Mono hjemmeside.

Mono har domænet Mono.net, og vi opdager at vi har en kontaktside med URI'en "contact1" på vores danske sprogversion. Det ser desværre ikke særlig professionelt ud og hjælper ikke Google eller vores kunder til at forstå, hvad siden indeholder. For at gøre URI'en dansk og give den nogle keywords, vil vi derfor gerne ændre den til "kontakt-mono". 

Desværre er URL'en "/contact1" allerede blevet brugt flere gange i nyhedsbreve, på sociale medier og på andre hjemmesider, da vi finder ud af at vi gerne vil ændre URI'en. Hvis vi ændrer sidens URI uden at bruge 301 redirects, så vil den gamle URL www.mono.net/contact1 blive til et dødt link. Vi tager derfor den oprindelige URI "contact1" og indsætter den under 301 omdirigeringer (find indstillingen under sideindstillinger > avancerede indstillinger). Først derefter går vi op og ændre den pågældende URI til "kontakt-mono".

Nu vil både den gamle URL www.mono.net/contact1 og den nye URL www.mono.net/kontakt-mono begge linke til vores kontaktside. 301 redirects fortæller nemlig Google, at der er tale om den samme side, der blot har fået ny URI. Google overføre hermed SEO'en fra den gamle URL til den nye!

Nu ser vores URL meget mere professionel ud og indeholder relevante nøgleord, samtidig med at den gamle URL stadig lever.

301 redirects i Mono

Her får du en hurtig guide til, hvordan du bruger 301 redirects på din Mono-hjemmeside:

1. Log ind på din Mono hjemmeside

2. Klik på tanhjulet ud for den pågældende side for at tilgå sideindstillingerne

3. Klik på Avancerede Indstillinger

4. Kopier den nuværende URI

5. Indsæt den nuværende URI under 301 redirects

6. Skriv den nye URI ind

7. Klik på Gem

VIL DU VIDE MERE?


På listen herunder finder du relevante artikler om 301 redirects og domæner, samt links til de mest populære blogindlæg om SEO hos Mono, som kan hjælpe dig med at blive klogere på SEO. God fornøjelse! 

SEO med Mono

SEO artikler på nettet

Få hjælp til din hjemmesides SEO


Mangler du tid, overskud eller evnerne til selv at optimere din hjemmesides basale SEO? Vi har lanceret en SEO startpakke hvor vores specialister optimerer 5-10 af dine siders avancerede SEO indstillinger (URL, Meta titler, Meta beskrivelser, 301 redirects) samt ALT-tags på billeder og dine vigtigste overskrifter. Læs mere om SEO startpakken her.