Danskernes online vaner i 2015

Dato: 29.02.2016

Danskernes online vaner i 2015

Hvordan bruger danskerne deres computer, tablet og mobil i dag? Hvad betyder det for deres online adfærd og købsadfærd? Og hvilke konsekvenser har udviklingen for dig og din hjemmeside? I denne artikel dykker vi ned i den nyeste statistik fra 2015, for at undersøge hvordan danskerne bruger internettet.

"Think With Google" giver indsigt i danskernes adfærd


Ikke nok med at Google tilbyder gratis statistik og indblik i søgninger igennem Google Trends, AdWords og Analytics, så tilbyder de også rig indsigt i forbrugeradfærd gennem ny forskning og analyser. Disse data er frit tilgængelige med Think With Google. Her kan du finde case studier, artikler, forskning, samlinger, inspiration og meget mere, som kan gøre dig klogere på udviklingen inden for web og teknologi samt dine kunders online adfærd.

Det der er særligt at bemærke ved Think With Google (og som ellers er usædvanligt for amerikanske analyseværktøjer) er, at det kan vise danskernes adfærd. Og det er først her det bliver rigtig relevant for de fleste danske virksomheder!

I denne artikel har vi brugt statistik fra Think With Google, blandt andet denne infographic om danskernes online vaner i 2015, og dette Forbrugerbarometer.

DANSKERNES brug af interNETTET I 2015


“Danskerne er ikke bare online - de lever online”, skriver Google i deres rapport over danskernes onlineadfærd fra 2015. Og det er der meget der tyder på.

Eksempelvis bruger de 13-29 årige danskere 6-7 timer dagligt foran en skærm ifølge DR Medieudviklingen og 88% af danskerne bruger internettet i private sammenhænge, 10% ugentligt og 2% månedligt ifølge Google.

Derudover havde hele 90% af danskerne adgang til internettet i 2015, og dette tal har ligget relativt fast siden 2012. Altså har internettet været let tilgængeligt i flere år for danskerne. Dog har måden vi går på internettet på ændret sig væsentligt. Antallet af danskere som kun bruger én skærm er nemlig faldet fra 43% i 2012 til kun 15% i 2015. Omvendt er andelen af personer, som bruger 3 forskellige skærme er steget fra 9% til 40%. Kan du se en sammenhæng?

Tallene vidner klart om, at flere og flere danskere har adgang til forskellige devices i deres hverdag (computer, tablet, mobil, apple ur etc.), som de nu bruger til at gå på nettet med. Det kan forklares med, at det de seneste år er blevet meget billigt at bruge data fra mobiler og tablets, og at det er meget nemmere at tjekke Facebook og netbank fra telefonen frem for at skulle tænde computeren.

Hvad kan vi lære af disse tal?

Stort set alle danskere er på nettet i dag, og udviklingen går kun i en retning - vi bruger mere og mere af vores tid på nettet, både i fritiden og på jobbet. Det er derfor et absolut must at have en hjemmeside i dag, hvis man vil udbrede et budskab om et produkt, service eller interesse - for det er på internettet, man kan fange målgruppens opmærksomhed og interesse.

DANSKERNE ELSKER SMARTPHONES OG TABLETS


Mobiltelefonen er blevet vores personlige assistent - den vækker os om morgenen, fortæller os hvor hurtigt vi løber, vi bruger den til at betale med, vi ser TV og film på den, får nyheder fra den, dater med den, tager billeder med den, finder vej med den, vores børn spiller selv spil på den, og vi bruger den til at vedligeholde vores sociale relationer. Alt i alt er den blevet et næsten uundværligt værktøj til at komme igennem dagligdagen for mange og især unge danskere.

Hele 94% af danskerne har nu enten en mobil eller smartphone. Hvis vi kigger isoleret set på smartphones (altså en mobil som kan gå på nettet, bruger apps mv.), så er andelen af danskere som bruger smartphones steget fra 45% i 2012 til 74% i 2015! En stødt voksende stigning, som først de sidste par år er begyndt at flade lidt ud, men stadig er i vækst.

Hvad der måske er mere interessant er, at der nu er flere danskere som går på nettet via deres telefoner, som via en computer - hele 57% i 2015. Det er en stigning på 256% siden 2012! Denne udvikling skyldes måske, at vi har lettere ved at gå på nettet med telefonen, som altid er lige ved hånden, uanset hvor vi er. Danskerne er også vilde med tablets. Andelen af danskere som bruger tablets er nemlig steget fra 13% i 2012 til 48% i 2015 - en stigning på 270%!

Den eneste kurve som er dalende, er danskernes brug af computere - den er nemlig faldet fra 90% i 2014 til 86% i 2015. Betyder det, at vi er ved at udskifte computeren med mobile devices? For danskere under 35 år bruger 60% deres smartphone, computer og tablet lige meget til at gå på nettet, men 25% foretrækker smartphonen, og 12% foretrækker “stadig” computeren.

Andelen af danskere som bruger 3 skærme - computer, smartphone og tablet Andelen af danskere som bruger en smartphone

Hvad kan vi lære af disse tal?

DANSKERNE KØBER MERE OG MERE ONLINE


Hvor ofte brugte du internettet inden du gjorde et køb i 2015? Ifølge Google’s rapporter brugte danskerne internettet i forbindelse med et køb i 58% af alle købssituationer. Det vil sige at over halvdelen af danskerne brugte nettet til enten at søge efter produkter, virksomheder eller services inden de gjorde et køb. Internettet har altså stor indflydelse på danskernes købsvaner!

Men hvad søger danskerne så mest efter i en købssituation? Ifølge Google kigger de primært efter priser (54%), åbningstider (38%) og hvor de kan gå hen og købe produkterne fysisk (30%). Dertil bruger 28% af danske forbrugere deres smartphone til at finde lokal information - eksempelvis for at finde en lokal butik eller cafe med henblik på at gøre et køb.

Danskerne køber i højere grad også internationale produkter frem for danske produkter på nettet, fordi det er så nemt og bekvemt. Især siger danskerne, at de bliver lokket af gode tilbud (47%), større tilgængelighed (38%) og bedre forhold (23%) hos internationale forhandlere.

Hvad kan vi lære af disse tal?

Hvis du har en lokal butik, café eller noget helt tredje, føler du måske at det ikke er nødvendigt med en hjemmeside, fordi der alligevel altid er folk på gaden, som vil se din butik, eller fordi du har loyale stamkunder. Men tallene viser altså tydeligt , at danskerne i højere og højere grad søger lokalt før de leder lokalt. Og selv om stamkunder er loyale, er det vigtigt altid at lokke nye kunder (og kommende stamkunder) til, så butikken kan leve i mange år fremover. Så sørg for at have mobilvenlig hjemmeside, så de personer som går rundt i lokalområdet og leder efter produkter som dine, nemt kan finde dig. Det er også en rigtig god ide at oprette dig på Google My Business, som sikrer at din virksomhed kan vises på Google+, Google Maps og i Google søgninger.

Selv om det har mange fordele, at danskerne er gode til at bruge nettet til at finde din forretning, kan det også være en udfordring, da du nu pludselig er i konkurrence med internationale konkurrenter. Derfor bør du sørge for at holde dig opdaterede på både nationale og internationale konkurrenters tilbud, markedsføring og forhold, så du er sikker på du kan tilbyde dine kunder et bedre alternativ.

VIDEO ER ET POPULÆRT MEDIE PÅ ALLE SKÆRME


Danskernes adfærd har ændret sig de seneste år, når det kommer til at se videoer, film og andre streaming tjenester på nettet. Det er sket i takt med, at det er blevet mere almindeligt at have internetadgang fra tablet og mobil. Det betyder nemlig, at vi nu ikke er afhængige af stationære computere og TV for at se videoer, men kan se dem på farten, i sengen inden vi skal sove, i køkkenet mens vi laver mad, eller på sofaen via vores mobile devices. I 2015 så danskerne online videoer mindst én gang om ugen på computeren (47%), deres smartphone (46%) eller tablet (43%) - altså bruges de forskellige devices nu næsten lige meget.

Hvis du overvejer om video er en god markedsføringskanal for din virksomhed, vil det nok også glæde dig, at danskerne også er meget fokuserede på de videoer, de ser. De er altså meget fangede og fastholdt af videoerne, uanset om de ser dem på computer (64%), tablet (56%) eller mobil (53%). I gennemsnit ser 62% af danskerne online videoer mindst en gang om ugen, og hvis vi ser isoleret set på danskere under 35 er tallet hele 91%!

Hvad kan vi lære af disse tal?

Video er i stigende grad blevet en effektiv markedsføringskanal for både store og små videoer. Video gør det nemt at formidle et budskab hurtigt og visuelt, og ramme en bred målgruppe.

Overvejer du at producere en video til din hjemmeside, som beskriver dit produkt eller service? Så få gode råd fra videomarketingekspert Martin Thaulow i dette blogpost om video til hjemmesiden.

Du kan også få et uforpligtende tilbud fra vores Mono Apps partner Doxafilm, som kan lave en professionel specialproduceret video til din hjemmeside til en god pris. Læs mere om Doxafilms services og tilbud her.

Konklusion på danskernes online vaner 2015


Danskerne er i højere grad online fra mange forskellige mobile devices og er derved blevet meget mindre afhængige af computere. Vi tilbringer mere og mere af vores tid på nettet, og lever med en smartphone i lommen. Vi er ofte online når vi er på farten, hvor vi søger efter både internationale og lokale virksomheder og produkter, og generelt bruger danskerne oftere og oftere nettet i forbindelse med et køb. Med andre ord - danskerne lever online.

Den ændrede forbrugeradfærd stiller større krav til hjemmesideejere, hvis hjemmesider skal være mobiloptimerede, og kunne konkurrere med ikke bare lokale konkurrenter, men også internationale konkurrenter.

Husk at du kan finde flere interessante data hos Think With Google.

1 kommentar(er)

Skriv gerne en kommentar eller et spørgsmål - Klik her!

2016.10.06 Skrevet af Kurt Arvesen
Jeg arbejder pt. på sammenligningstjenesten www.mikonomi.dk, som er en online sammenligningstjeneste.
Jeg må nok sige at disse tal undrer mig lidt, da vores statistik ser noget anderledes ud. Vi har størstedelen af vores trafik via computer, og minimalt via tablets og smartphones.
Det kan selvfølgelig skyldes branchen, men stadig en interessant forskel synes jeg.